Categories
GST

Analogi air tin – Adakah harga barang akan turun selepas SST?

Saya buat perbandingan harga air tin dengan SST dan GST. Tapi kali ini, kita anggaplah diri kita ini peniaga dan nak kira berapa margin untung bagi tetapkan harga selepas SST dilaksanakan.

Melalui contoh di atas, harga akhir yang dibayar oleh pengguna lebih rendah iaitu RM2 sahaja jika SST dikenakan sebanyak 10%. Manakala, harga dengan GST sebanyak 6% ialah RM2.12.

Dalam contoh di atas, kita boleh mengira keuntungan menjual air tin dan margin yang berkenaan. Wujud perbezaan margin antara harga air tin dengan SST dan air tin dengan GST.

Menggunakan contoh yang sama, kita mengambil kira peratus margin dan jumlah untung kasar sebagai panduan. Ini menunjukkan situasi sekarang.

Adakah harga barang akan turun selepas SST dilaksanakan?

Jika peniaga mengekalkan margin untung 50%, kemungkinan harga air tin akan naik. Jika peniaga mengekalkan jumlah untung iaitu RM1, maka harga air tin kurang RM0.02 daripada harga dengan GST iaitu RM2.12.

Biasanya peniaga akan cuba sebaik mungkin untuk mengekalkan margin untung kasar. Ini disebabkan wujud kos tidak langsung yang berkemungkinan besar akan meningkat. Bukan sahaja disebabkan faktor SST/GST, malah faktor lain seperti inflasi, permintaan dan pembekalan dan lain-lain.

Please follow and like us:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *