Categories
Gaya Hidup Vlog

Bagaimana Memulakan Rutin Baharu

Pandemik COVID-19 ini memaksa kita untuk berubah. Menjalani kehidupan dengan norma baharu. Cuba beradaptasi dengan desakan dan kekangan yang tak dijangka.

Tiada kereta terbang dalam tahun 2020. Tapi, kita tetap perlu meneruskan hari-hari ini cara yang berbeza. Sejak memulakan rutin baharu dengan berjalan 5km sehari, saya dapat merasakan perubahan yang baik pada diri sendiri.

Apabila saya memikirkan semula perkara yang mendorong saya mengambil langkah untuk gaya hidup sihat ini, saya tersenyum dan berpuas hati. Satu keputusan yang bagus. Niat untuk berjalan 5km sehari bukan sekadar angan-angan, tapi sudah berjaya dibuktikan. Bukan untuk orang lain, tapi untuk diri sendiri.

Saya mulakan dengan mengubah mindset tentang berjoging. Aktiviti luar ini tidak memerlukan kos yang tinggi dan tidak melibatkan risiko yang besar. Jadi, apakah alasan saya untuk tidak memulakan rutin yang mudah ini?

Kos yang rendah dan mudah dilakukan. Hanya perlu bangkit dari tidur dan bersiap untuk ke taman rekreasi. Tetapkan jarak yang mahu dicapai pada aplikasi di telefon bimbit saya dan mulakan berjalan.

Sudah tentu saya mempunyai halangan. Halangan dalam bentuk alasan yang muncul di minda saya seperti cuaca tidak baik, mengantuk atau sakit kaki.

Bagi mengatasi halangan ini, saya tidak lagi bertanya sama ada saya mahu atau tidak berjoging pada hari ini. Dan jika hari ini saya berjaya melakukannya, maka esok saya akan buat lagi tanpa beralasan.

Begitulah cara melakukan rutin yang baharu. Anda boleh menggunakan cara ini untuk melakukan rutin lain seperti memasak di rumah atau berkebun.

Cubalah. Semoga berjaya!

Please follow and like us:

One reply on “Bagaimana Memulakan Rutin Baharu”

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *