Categories
Travel

Kanchanaburi dan Lopburi, dua daerah unik di luar Bangkok

Waktu di Bangkok sejam awal daripada Kuala Lumpur. Hari kedua kami ke Kanchanaburi, lebih 200km dari Bangkok.

Kami bertujuh menyewa teksi. 3500baht (RM430) untuk sehari. Pemandu teksi Mr Jantee boleh berbahasa Inggeris.

Matahari mula meninggi. Kami berhenti sebentar di tepi jalan. Saya tak ingat nama tempat itu. Di bahagian kiri terbentang ‘sawah’ garam atau ladang. Serupa macam petak sawah. Air laut disalirkan ke dalam petak sawah mengikut jadual. Kemudian, garam akan dituai. Sempat juga kami bergambar di tepi jalan. Garam ini akan dibekalkan untuk pasaran tempatan dan luar negara.

Damnoensaduak Floating Market

Jantee membawa kami ke salah satu Floating Market yang terbesar iaitu Damnoensaduak Floating Market. Pasar terapung menjadi tarikan pelancong yang datang ke Bangkok.

Setiap orang dikenakan caj 400baht (RM50). Mahal. Nice (hostel assistant) beritahu kami mereka tak patut caj lebih daripada 200baht.

Rumah dibina atas air. Kedai menjual pelbagai barangan kraf di kiri kanan laluan. Banyak juga penjual yang membawa barang di dalam sampan. Inilah keunikan Floating Market. Pemandu bot hanya memberhentikan kami di sebelah sampan penjual. Urusan jual beli selesai. Kebanyakan penjual yang menyusuri laluan di sini menjual hasil tani seperti buah-buahan, sayur-sayuran. Ada juga yang menjual sarapan pagi!

Barang seperti Tshirt, kain dan cenderamata agak mahal di sini. Jika ingin membeli, bersedia untuk bayar dua atau tiga kali ganda lebih daripada harga biasa.

Erawan National Park

Selepas floating market, Jantee terus memandu ke Kachanaburi. Kami berhenti makan tengahari di sebuah restoran Muslim. Saya makan Pad Thai, hidangan popular di Thailand. Restoran ini terletak di jalan utama. Mudah sahaja mencarinya.

Kanchanaburi terkenal sebagai bandar sejarah. Ada war cemetary dan Death Railway di Sungai Kwai. Selepas makan tengahari dan solat, kami terus ke Erawan National Park, lebih kurang sejam perjalanan dari Kanchanaburi. Tarikan di sini ialah tujuh tingkat air terjun.

Ada bayaran masuk 300baht untuk pelancong asing. Boleh mandi dan piknik di Erawan. Siapa yang berstamina tinggi boleh mendaki kesemua tingkat air terjun. Lebih 1000m atas paras laut.

River Kwai Bridge – Death Railway

Dari atas jambatan sungat Kwai.

Lewat petang kami singgah ke River Kwai Bridge. Laluan keretapi ini dikenali sebagai Death Railway kerana ramai banduan yang terlibat dalam pembinaan mati akibat sakit dan kerahan tenaga.
Ada penjaja yang menjual pelbagai barang kerana kawasan ini tumpuan pelancong. Tiada bayaran masuk dikenakan.

Dua orang wanita yang berdiri di tepi jalan keretapi menarik perhatian. Mereka mengedarkan risalah percuma tentang Bible dan Kristianiti. Risalah diterbitkan dalam pelbagai bahasa.

Kami bergerak pulang ke Bangkok dan Jantee menghantar kami ke Usman Thai di Jalan Sukhumvit 22 untuk makan malam.

Lopburi terkenal dengan ladang bunga matahari

Musim bunga matahari sudah berakhir di Lopburi.

Pagi Ahad, kami keluar lewat sedikit. Singgah di Stesen Keretapi Huo Lamphong. Lima orang rakan merancang untuk keluar dari Bangkok menuju Surathani. Stesen ini tidak jauh dari hostel tempat kami menginap.

Keretapi dijadualkan bergerak jam 1 tgh. Tak sempat. Mereka beli tiket bas untuk perjalanan malam.
Saya dan seorang lagi rakan keluar dari Bangkok pada hari Selasa.

Selepas selesai urusan tiket, kami bergerak ke Lopburi. Sebuah lagi bandar di luar Bangkok. Lopburi terkenal dengan ladang bunga matahari. Kami mencuba nasib kalau-kalau bunga matahari masih mekar di Lopburi. Sayangnya, musim sudah berakhir. Masa terbaik untuk ke Lopburi ialah pada bulan November dan Disember.

Mr. Jantee berhenti di salah satu ladang bunga matahari paling besar. Hanya tinggal pokok layu menunggu masa untuk dibersihkan. Sekejap sahaja kami selfie dengan bunga. Bunga kembang tak dapat melawan terik matahari.

Tapi kami dapat lihat biji kuaci yang matang. Kata Lia, kita datang bukan nak lihat yang bunga yang kembang cantik sahaja. Jantee tak putus asa. Orang kampung menunjukkan kawasan ladang yang masih berbunga.
Alhamdulilah. Kami dapat lihat juga bunga matahari yang menguning di ladang.

Antara ladang bunga matahari terbesar. Bunga sudah layu.
Chatuchak Weekend Market
 
Jantee menghantar kami ke Chatuchak Market selepas melihat bunga matahari Lopburi. Perjalanan pergi balik Lopburi memakan masa hampir 5 jam. Kami tiba di Chatuchak jam 3 petang.
Chatuchak Market adalah pasar besar yang dibuka pada hujung minggu. Pelbagai barang dijual. Daripada street food, makan tengahari, baju, beg, kasut, rempah, buah, cenderamata dan macam-macam lagi.
Pasar ini berhampiran stesen MRT Chatuchak Park dan BTS Mochit. Tuktuk berderet di tepi jalan menunggu penumpang. Warga tempatan dan pelancong sibuk membeli belah.
Kami makan di salah satu kedai Muslim Food di Section 12. Lia makan nasi ulam. Kecil sahaja kedainya. Hanya memuatkan 8 hingga 10 orang. Kebersihan dijaga dengan baik. Tiada bau yang kurang menyenangkan semasa kami lalu di bahagian street food.

Banyak jenis street food yang dijual seperti pisang goreng, sotong bakar, thai crepe, jus oren dan delima segar dan buah-buahan potong. Kami beli ondeh-ondeh Thai. Tak pasti nama kuih ni apa. Serupa ondeh-ondeh. Kagum dengan skil menggoreng lelaki yang menjual kuih ini.
Barang di sini dijual dengan harga berpatutan. Kita boleh tawar menawar harga. Tidak dapat berlama-lama di Chatuchak Market kerana lima orang daripadaa kami perlu menaiki bas ke Surathani.
Selesai di Chatuchak, kami terus ke Hua Lamphong dengan MRT. Saya berpisah dengan rakan dan pulang ke hostel.
Bangkok bandar yang saya akan kunjungi lagi dan semestinya dengan pengalaman baru pula.
Please follow and like us:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *