Blog, Resepi

Kaya

Masa kecil saya memang tak pandai makan kaya atau seri kaya. Mak pun tak berapa gemar. Biasanya kami makan roti sapu marjerin dan bakar atas tudung periuk. Kadang-kadang buat sarapan. Atau pun balik sekolah petang-petang pun boleh makan roti bakar marjerin letak gula.

Cuma bila dan besar-besar baru belajar makan roti dengan kaya atau beli roti berinti kaya. Bahan asas untuk buat kaya ada tiga sahaja, iaitu telur, santan dan gula. Kemudian ditambah daun pandan untuk aroma yang wangi dan tepung jagung jika suka untuk memekatkan kaya.

Kaya atau seri kaya itu terkenal di Asia Tenggara. Kaya dalam bahasa Melayu juga membawa maksud pekat. Jadi bancuhan telur, santan dan gula dimasak sehingga pekat menjadi seperti jem. Sebab itu ia dipanggil kaya. Orang putih panggil coconut jam.

Saya fikir zaman dahulu orang Melayu menggunakan bahan yang ada untuk menghasilkan jem seperti ini. Kaya masih lagi sejenis sapuan yang popular di Malaysia. Belum pupus lagi seperti kebanyakan makanan tradisional yang lain. Mungkin juga ia telah dikomersialkan oleh Gardenia. Maka lebih mudah didapati. Cuma ia tidak tahan lama berbanding jem buah-buahan yang mengandungi pektin. Banyak kali juga saya beli kaya Gardenia kemudian terlupa makan sehingga melepasi tarikh luput.

Saya kongsi satu video resepi membuat kaya, mana tahu nak buat sendiri nanti. Hehe …

Kaya disebut sebagai Sangkaya di Thailand. Ada dua jenis. Sangkaya cair seperti yang dihidangkan bersama roti kukus di Boat Noodle. Sangkaya pekat sama seperti yang biasa kita sapu di atas roti.

Nak membuat sangkaya untuk roti kukus ini pun tak terlalu susah. Rajin atau malas sahaja.

Sekian cerita saya tentang kaya. Kaya itu kan luas maknanya. Boleh jadi kaya raya, hidup senang, bantu orang. Atau makan kaya simbol kehidupan biasa yang tidak kurang hebatnya.

Adakah anda penggemar kaya?

#julyblogpostchallenge #31julyblogpost

Ikuti 31 pencetus idea . Lihat di sebelah kanan blog untuk membaca blog rakan-rakan yang menyertai cabaran menulis 31 hari.

Baca entri sebelum ini 
DoaNamaSuratHujanMimpiMelancongMatahariBukuVlogCoklatLautMalamHijauZaitunSederhanaNasiBungaSahabatHadiahCertotHeroKertasLari, Selendang

Please follow and like us:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *