Categories
Umum

Kebiasaan Baharu – Semua Orang Boleh Lakukannya

Peluang untuk COVID-19 merebak akan meningkat sekiranya seorang individu terlibat dalam empat faktor (dikenali sebagai 4C):

  • Confined space (Ruang sempit) seperti pejabat, pasar raya tanpa aliran udara dan sistem pengudaraan yang baik.
  • Congested area (Kawasan sesak) seperti stesen bas, pasar basah yang tidak terkawal, seminar/persidangan, perhimpunan keagamaan dll.
  • Close contact (Kontak rapat) seperti sentuhan tubuh contohnya bersalaman, berpelukan, duduk rapat di tempat umum.
  • Contact time (Masa kontak) apabila tempoh masa yang diluangkan bersama orang lain menyebabkan kemungkinan pemindahan wabak COVID-19 sama ada melalui orang yang mempunyai simptom atau tidak mempunya simptom (asimptomatik).

Setakat ini lima strategi kerajaan telah berjaya menstabilkan situasi pandemik COVID-19 di Malaysia. Strategi itu ialah:

  1. Kawalan sempadan dengan menyekat kemasukan warga asing dan mengkuarantin warganegara Malaysia yang pulang untuk mengelakkan kes import.
  2. Kawalan pergerakan dengan PKP/MCO yang dilanjutkan tempoh hingga fasa 3 untuk mengelakkan perebakan kes tempatan.
  3. Meningkatkan kemampuan ujian makmal untuk kumpulan yang dikenal pasti atau berisiko tinggi. Buat masa ini Kadar Positif ujian COVID-19 di Malaysia ialah 5.88% dan kadar ini diterima dan memenuhi penanda aras WHO, iaitu tidak melebihi 10%.
  4. Mempertingkatkan pengesanan kes aktif dengan menggunakan AI, BDA untuk aktiviti pengesanan kontak dengan kerjasama agensi PDRM, MCMC dll.
  5. Mempertingkatkan rawatan dan kemudahan hospital termasuk menambah tempat, peralatan dan petugas yang diperlukan (CFR kira-kira 1.6%).

Kita mengambil kira pihak kerajaan tidak boleh melanjutkan MCO untuk tempoh yang lama kerana impak ekonomi yang teruk ke atas Malaysia. Tidak dapat tidak PKP/MCO akan ditamatkan sama ada secara keseluruhan, berperingkat atau diubahsuai peraturannya. Kita semua tahu yang perjuangan melawan COVID-19 belum berakhir. Oleh itu, kita mesti bersedia untuk menyesuaikan diri dengan tabiat dan kebiasaan baharu seperti:

1. Penjarakan sosial
Kajian menunjukkan penjarakan sosial berkesan dalam mengurangkan bilangan kes COVID-19. Contohnya seperti dalam gambar rajah ini. Oleh itu, kita mesti mengelakkan sentuhan seperti bersalaman, mengekalkan jarak 1m, interaksi yang singkat dan mengelakkan kawasan sesak dan perkumpulan.

2. Perlindungan diri
Keperluan memakai topeng muka untuk mengelakkan perpindahan virus melalui titisan air (orang bersimptom) dan titisan air mikro (dalam kes bersimptom atau tidak bersimptom) ketika berinteraksi dengan orang lain.

3. Membasuh tangan
Membasuh tangan dengan kerap untuk mengelakkan perpindahan virus daripada kontak dengan fomit atau permukaan yang mungkin dihinggapi virus seperti pakaian, alatan dan lain-lain, kemudian menyentuh mata, hidung dengan tangan yang tercemar.

Entri asal dalam Bahasa Inggeris diambil daripada posting Dr Khebir di Facebook.

#stayathome #fightcovid19 #dontbecovidiot

Please follow and like us:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *