Blog

Lari

Buntu juga nak menulis tentang perkataan ini. Rasa seperti mahu ‘lari’ dan melangkau ke perkataan seterusnya. Apa yang saya mahu ceritakan? Larian, berlari-lari atau lari daripada masalah?

Mari saya kongsi pengalaman menyertai acara larian. Larian pertama yang saya sertai ialah Energizer Night Run. Saya dah tak ingat bila acara itu berlangsung. Sudah beberapa tahun yang lalu. Mungkin lebih 5 tahun. Kononnya saya memilih waktu malam untuk mengelakkan cuaca panas.

Acara larian bermula dengan muzik yang kuat. Kemudian, pelari di lepaskan pada garisan mula. Saya mendaftar untuk larian 5km Fun Run. Acara larian memang ramai peminatnya. Tahun demi tahun, semakin banyak acara larian dianjurkan.

Malam itu saya berjaya menamatkan larian kira-kira sejam jugalah. Peserta yang sudah selesai larian beratur untuk mengambil medal dan hadiah lain. Namun, ramai yang kecewa kerana medal dan hadiah tidak cukup. Sudahnya kami hanya diberi pisang dan air mineral. Hadiah akan dihantar kemudian.

Acara itu menerima kritikan peserta. Penganjur nampaknya tidak teliti dalam menguruskan program. Mereka meminta maaf kepada semua peserta. Beberapa minggu selepas itu, saya menerima bungkusan daripada pihak penganjur.

Selepas itu, saya jarang menyertai acara larian. Setakat ini belum pernah mencuba larian 10km dan ke atas. Mungkin saya patut cuba tahun ini atau awal tahun 2020. Semoga panjang umur dan diberi kesihatan.

Baru-baru ini, kawan saya Normi Nas gigih berlari 10 km dalam tempoh 1 jam 30 minit sahaja. Terinspirasi daripada kesungguhan dirinya. Sedangkan dia pernah mengalami kecederaan di buku lali. Tahniah Normi kerana berjaya menamatkan larian. Kalau Normi boleh buat tentu saya pun boleh kan.

Baiklah. Saya akan berusaha dan berlatih untuk acara larian 10 km. Sasaran saya awal 2020. Atau lebih cepat lagi jika ada acara larian yang menarik.

Selain acara larian biasa yang mengumpulkan ribuan pelari pada satu tarikh dan masa, banyak juga acara larian virtual. Saya juga tidak pernah menyertainya. Peserta perlu mendaftar secara online dan membayar yuran. Jarak larian ditetapkan dan peserta mesti mengemas kini aplikasi di telefon pintar sebagai rekod larian. Selepas tamat cabaran, medal akan dipos kepada peserta.

Acara larian virtual ini ada bagusnya juga. Dapat memberi dorongan kepada pelari untuk mencapai sasaran yang ditetapkan. Bayar yuran sikitlah. Secara peribadi, saya tak berminat. Saya akan cuba berlari atau berjalan 6,000 langkah sehari. Hanya rekod guna aplikasi di telefon pintar walaupun tidak berapa tepat.

Pada masa akan datang, saya mahu beli jam tangan pintar yang dapat merekod aktiviti saya dengan lebih tepat.

#julyblogpostchallenge #31julyblogpost

Ikuti 31 pencetus idea . Lihat di sebelah kanan blog untuk membaca blog rakan-rakan yang menyertai cabaran menulis 31 hari.

Baca entri sebelum ini 
DoaNamaSuratHujanMimpiMelancongMatahariBukuVlogCoklatLautMalamHijauZaitunSederhanaNasiBungaSahabatHadiahCertotHero, Kertas

Please follow and like us:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *