Blog

Nama

Kawan sekolah rendah saya pernah mengajuk nama bapa saya A.Rahman dikaitkan dengan A.Rahman Hassan (Dato’ A.Rahman). Tahu sajalah zaman kanak-kanak mesti ada si pengacau yang menyakitkan hati.

Semasa di sekolah, saya menggunakan nama Norsa’adah Abdul Rahman. Nama bapa saya ada dua iaitu Ahmad dan Abdul Rahman. Ceritanya, dua orang yang pergi mendaftarkan nama bapa saya untuk surat beranak zaman 1930-an. Biasa tak dengar cerita seperti ini?

Lepas tamat sekolah dan pengajian tinggi, saya lebih kerap menggunakan nama Norsa’adah Ahmad. Lebih pendek. Tak perlu saya sebut dua nama sekaligus.

Sebenarnya kawan-kawan jarang yang tahu nama bapa saya ada dua. Mereka lebih kenal saya sebagai Norsa’adah Abdul Rahman.

Saya juga hanya gunakan nama Norsa’adah Ahmad untuk semua buku yang saya tulis. Pembaca mengenali saya dengan nama ini.

Kita memang tak boleh memilih nama sendiri. Syukur ibu bapa saya memilih nama yang baik seperti ini. Maksud Norsa’adah ialah ‘cahaya kebahagiaan’. Saya harap ‘I live up to this name’. Saya harap orang yang berada di sekeliling saya merasa bahagia dan gembira.

Ada satu watak dalam novel The Kite Runner namanya Sofea Akrami. Indah sekali nama ini. Pertama kali membaca novel ini, saya teringat-ingat sampai sekarang. Sofea Akrami ialah ibu kepada Amer, watak utama dalam The Kite Runner. Sofea telah meninggal dunia. Tidak banyak diceritakan tentang watak ini. Tapi saya suka namanya.

Selain menamakan anak, penulis novel boleh menamakan watak dalam cerita yang mereka tuliskan. It’s an honor to do so.

Zaira Wasim. Google sahaja. Kisah beliau sedang tular sekarang. Zaira ialah pelakon filem Dangal. Zaira kini berusia 18 tahun. Beliau mengumumkan persaraan daripada dunia lakonan.

Zaira bermaksud bunga ros dalam bahasa Arab, seperti Zahrah. Jadi, saya tuliskan nama Zaira di sini. Mungkin satu hari nanti saya berpeluang memberikan nama pada watak yang akan saya hasilkan.

Ikuti cabaran menulis 31 entri.

Boleh baca entri sebelum ini:

Doa

#julyblogpostchallenge

#julyentries

Please follow and like us:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *