Saham

Roller coaster emosi dalam pasaran saham

Pasaran saham ini satu dunia yang dinamik. Malahan manusia yang menjadi penggerak utama. Manusia memang sifatnya sukar dijangka. Ini menjadikan pasaran saham mempunyai ketidaktentuan yang kadang kala mengejutkan pelabur.

Namun, bagi pelabur yang bijak mereka harus tahu mengawal emosi. Membuat pelaburan berpandukan emosi boleh menyebabkan anda gagal sama sekali. Kemudian menyesal dan tidak mahu memperbaiki teknik pelaburan mahu pun mencari ilmu.

Empat emosi yang biasanya menguasai pelabur:

Takut (fear)

Sentimen dalam pasaran mempengaruhi tingkah laku pelabur. Apabila wujud risiko seperti situasi ekonomi yang tidak menggalakkan, pendapatan syarikat yang dijangka tidak mencapai sasaran atau spekulasi yang terjadi akibat peristiwa yang berlaku di peringkat global. Contohnya, harga minyak dunia yang turun naik bergantung kepada bekalan minyak di peringkat antarabangsa. Jika bekalan dijangka melebihi permintaan, harga minyak dunia turun. Syarikat dalam industri minyak dan gas akan kena tempiasnya.

Tamak (greed)

Pelabur mempunyai jangkaan masing-masing. Datuk Seri Tajuddin Atan menasihatkan para pelabur supaya bijak mengurus jangkaan. Ramai pelabur terjebak kerana sikap tamak dan tidak  mengikut trading plan mereka. Sudah capai matlamat, tapi mahukan lebih. Kemudian, rugi kerana tidak peka dengan perubahan tren yang berlaku.

Dengki (envy)

Mahukan lebih daripada orang lain. Apabila melihat pelabur lain berjaya, mereka tidak mahu belajar faktor kejayaan, malahan ingin menunjukkan diri lebih baik. Kadang kala mereka bersikap terburu-buru. Sedangkan orang lain sudah mencapai keuntungan, pelabur yang dengki ini masuk ke dalam pasaran tanpa persediaan.

Harap (hope)

Pasaran saham boleh berubah dengan pantas. Berita negatif khususnya akan menyebabkan pelabur bertindak. Dalam banyak keadaan, reaksi pelabur berlaku dahulu sebelum satu-satu berita disiarkan. Jadi, pelabur perlu berhati-hati dan rajin membaca berita berkaitan ekonomi dan syarikat yang mereka miliki sahamnya.

Please follow and like us:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *