Saham

Senarai Broker Sah untuk Pelaburan Saham

Lanjutan daripada post saya sebelum  ini tentang permohonan akaun CDS yang mesti dibuat dahulu sebelum mula melabur dalam saham. Broker saya yang pertama ialah RHB Investment. Akaun lama daripada cawangan Subang Jaya dipindahkan ke cawangan Johor Bahru.

Semasa saya berurusan di pejabat broker, saya perhatikan beberapa orang lelaki yang khusyuk memandang monitor di salah sebuah bilik yang disediakan. Mungkin mereka berusia lebih 50 tahun berdasarkan penampilan. Berpakaian kasual dan helaian akhbar terbentang di sebelah monitor.

Saya kira mereka pelabur otai yang mempunyai pengalaman berpuluh tahun. Nampaknya mereka selesa mengakses sistem di premis broker. Inilah antara kemudahan yang disediakan kepada pelanggan.

Broker menyediakan sistem atau dikenali sebagai platform untuk pelanggan mereka ‘membeli-belah’. Bukan setakat membeli, pelabur yang aktif akan berdagang saham menggunakan platform ini.

Dengan teknologi canggih dan akses internet yang meluas, pelanggan tak perlu lagi ke pejabat broker untuk mengakses sistem. Akses di komputer masing-masing atau gunakan aplikasi di telefon pintar. Sangat mudah.

Selepas saya buka akaun CDS, seorang wakil broker menjadi pegawai hubungan. Beliau yang menjaga akaun saya. Beliau menguruskan tambahan dana ke akaun dagangan (trading account) dan menjelaskan (clearing) transaksi beli (buy) dan jual (sell).

Syarikat broker ini ada kumpulan penyelidikan. Kumpulan ini adalah pakar dan menganalisis saham dengan pelbagai teknik advance. Setiap hari wakil broker yang mengendalikan akaun saya akan berikan kemas kini melalui whatapps tentang berita penting dalam pasaran.

Dan yang ‘sweet’nya, beliau turut berikan senarai kaunter (saham) yang berpotensi. Cuba bayangkan. Ada 900 barang yang dijual. Mana satu barang yang best atau hot? Senarai ini sekurang-kurangnya beri panduan untuk pelabur mengkaji saham berpotensi. Tidak semestinya kita akan beli saham itu.

Broker saya yang kedua ialah UOB Kay Hian. Peranan broker ini sama sahaja. Yang berbeza ialah perkhidmatan yang ditawarkan dan sokongan yang diberi kepada pelanggan.

Seorang individu boleh ada lebih daripada satu akaun CDS dengan broker berlainan. Nak buka sepuluh akaun pun boleh. Tapi pandai-pandailah mengurusnya.

Saya senaraikan sepuluh broker yang boleh dirujuk untuk buka akaun dan mula melabur saham:
1. RHB Investment (RHB Tradesmart)
2. UOB Kay Hian (Utrade)
3. Hong Leong Invesment (HLeBroking)
4. Maybank Investment
5. CIMB Investment
6. BIMB Securities (Syariah counters only)
7. Kenanga Investment (KenTrade)
8. Malacca Securities (Mplus)
9. Affin Hwang
10. Public Invest (eTrade)

Boleh rujuk laman web Bursa Malaysia untuk senarai broker berlesen.

Please follow and like us:

3 thoughts on “Senarai Broker Sah untuk Pelaburan Saham

  1. Saya nak belajar main saham Tapi 0 knowledge, Boleh tak tlg ajar modal tak besar. Dah banyak Kali kena tipu

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *