Categories
Aktiviti

SONY Event Street Photography: Zanariah Salam

Minggu akhir tahun 2019. Saya menyertai Street Photography anjuran SONY dengan bimbingan Zanariah Salam. Istimewanya acara ini, pihak SONY memberi peserta satu unit kamera (on loan) untuk digunakan sepanjang aktiviti Street Photography. Lokasinya di Jalan Tan Hiok Nee, Johor Bahru.

Saya parkir kereta di depan Pejabat POS Besar. Saya gunakan MBJB Spot untuk membayar kadar parkir RM3 selama 5 jam. Pukul 1.30 petang saya mesti beredar untuk mengelakkan didenda.

Berkumpul di depan Amphawa Boat Noodle, Jalan Ibrahim Johor Bahru.

Kami berjumpa di depan Amphawa Boat Noodle, salah sebuah restoran yang terletak di Jalan Ibrahim.

Sedikit taklimat ringkas diberikan dan setiap peserta diberi satu unit kamera. Saya dapat kamera model A6400. Kamera ini ada skrin ’tilt’ dan badan kamera sederhana besar. Agak solid juga apabila dipegang.

Ini kali kedua saya mengikuti Zanariah Salam. Beliau seorang jurufoto berpengalaman dan gambarnya sudah beberapa kali memenangi anugerah tempatan dan antarabangsa.

Kali pertama saya ikuti beliau di lokasi sama seminggu sebelum sambutan Deepavali. Jadi, banyak gerai yang menjual barangan untuk persiapan Deepavali.

Kali ini masih lagi tema yang sama. Merakam aktiviti harian di Jalan Tan Hiok Nee.

Serba sedikit tentang Tan Hiok Nee. Beliau ialah peniaga Cina yang dianugerahkan panggilan ‘Major China’ oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1870 dan kemudian dikurniakan Dato’. Beliau bermula sebagai penjaja tekstil dan akhirnya berjaya sebagai pembekal kain yang menguasai pasaran pada masa itu. Beliau menanam lada hitam dan gambir di sepanjang Sungai Johor dan Kota Tinggi ke pesisir Selat Tebrau menghadap Pulau Ubin. Beliau adalah ketua Kumpulan Kongsi Hgee Heng dari 1863 hingga 1873.

Jom lihat beberapa gambar yang saya ambil tadi.

Terima kasih SONY yang menganjurkan acara ini secara percuma. Terima kasih cikgu Zanariah Salam atas bimbingan pada hari ini. Bulan depan kita jumpa di Kukup ya.

Bagi mereka yang berminat untuk menyertai acara anjuran SONY, boleh mendaftar di laman web mereka. Pilih acara yang disukai dan jangan lupa hadir mengikut jadual yang ditetapkan. Tempat terhad tau. Walaupun percuma jangan sia-siakan peluang untuk belajar ilmu fotografi. Selain dapat belajar, boleh jumpa kenalan baru dengan minat yang sama.

Please follow and like us:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *