Categories
Blog

What Happen To My Family

Ada beberapa siri drama Korea yang saya suka tonton berulang kali. Salah satunya ialah What Happen To My Family. Family drama sebanyak 53 episod. Drama ini disiarkan pada tahun 2014 di KBS.

Tak banyak drama Korea yang mempunyai banyak episod. Lagi-lagi tahun kebelakangan ini, banyak penerbit berhenti setakat 16 episod atau 20 episod.

Saya suka drama ini kerana wataknya yang lucu dan sederhana. Sebuah keluarga bapa tunggal yang membesarkan tiga orang anak. Bapa ini risau tentang masa depan anak-anaknya. Mereka tinggal bersama makcik dan sepupunya.

Anak pertama, Gang Shim seorang setiausaha yang berjaya dan sangat dipercayai oleh majikan. Anak majikan Kang Shim dilantik menjadi Pengurus yang baru. Dia terpaksa melayan kerenah bosnya itu.

Kang Jae pula doktor onkologi yang sibuk dengan tugas di hospital. Pengarah hospital mahu menjodohkan dia dengan anak perempuan tunggalnya yang manja.

Dal Bong pula anak bongsu yang tiada hala tujuan. Mempunyai crush sejak kecil. Tiba-tiba crushnya hadir dan salah orang dan menyangka Dal Bong ialah sahabatnya.

Pelbagai peristiwa lucu yang tidak dijangka yang berlaku dalam keluarga kecil ini. Dialognya tidak membosankan. Sesekali saya akan mainkan mana-mana episod sekadar mengisi masa lapang.

Oh ya… bapa tunggal ini disahkan menghidap kanser. Bermula saat itu, dia cuba merahsiakan keadaan kesihatan dirinya daripada anak-anaknya. Dia mahu melakukan sesuatu supaya anak-anaknya kembali rapat dan menghargai satu sama lain.

Boleh tonton drama ini, bukan genre melodrama.

Writing prompt Ogos 2019: Pakaian tradisional
Anda boleh baca entri saya yang lain di sini menggunakan pencetus idea yang diberikan. Saya memulakan cabaran ini pada bulan Julai 2019.

Please follow and like us:

2 replies on “What Happen To My Family”

Siri Korea yang betul-betul buatkan saya terpaku depan TV ialah Jewel of The Palace. Saya menonton versi CD, memang jadi kemaruk kami suami isteri menonton sampai tengah malam. Heh!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *