Categories
Umum

Aidilfitri 1441H/2020M dengan Kelaziman Baharu

Malam terakhir Ramadan. Esok hari ke-30 kita berpuasa tahun ini, 1441 Hijrah yang pastinya memberikan ingatan yang sama sekali berbeza berbanding tahun-tahun yang lalu. Kita berdepan pandemik COVID-19 dan cabaran ekonomi di waktu yang sukar ini.

Tidak dapat mencatat banyak di sini. Tapi banyak hal yang difikirkan sepanjang tempoh PKP dan sekarang PKPB yang akan berakhir pada 9 Jun 2020. Itupun, jika ia tidak dilanjutkan ke suatu tempoh.

Tahun ini, sambutan raya dibuat sederhana sahaja. Saya tidak membeli baju baharu. Saya pun tidak ingat bila kali akhir membeli baju baharu untuk dipakai pada pagi hari raya. Tidak terfikir pula mahu membeli baju secara online. Secara peribadi, tidak gemar memilih baju online kerana tidak dapat memegang kain dan mungkin saiznya nanti tidak sepadan pula.

Bercerita tentang membeli online. Sepanjang PKP ini, kehadiran posmen dan penghantar kurier boleh kata kerap juga ke rumah saya. Menghantar pesanan bermacam barang. Kami menjadi sebahagian statistik yang memeriahkan shopping online. Inilah norma baharu yang semakin mendominasi cara kita berbelanja.

Segala macam barang dijual secara online. Saya, sebagai penerbit buku mengambil kesempatan serupa menjual buku dan mengepos buku kepada pelanggan. Tapi itulah, ada sedikit kekesalan apabila stok buku kami terhad. Kebanyakan stok disimpan di Kuala Lumpur. Ada sedikit dibawa pulang. Beberapa hari sebelum PKP diumumkan, saya dan rakan penerbit lain sedang bersedia untuk Pesta Buku yang akan berlangsung pada bulan April.

Dengan penularan COVID-19, penganjuran itu ditangguhkan. Saya sudah berada di Johor Bahru. Perjalanan dihadkan. Tidak terfikir ia akan berlanjutan hingga kini. Melayani pelanggan dan menghantar pesanan buku berdasarkan stok yang ada di Johor Bahru. Saya harap selepas PKP tamat, kami boleh ke Kuala Lumpur dan kali ini akan bawa stok lebih sedikit supaya boleh diuruskan jualan dengan lebih baik lagi.

Beli barang online

Semasa ke cawangan Poslaju menghantar buku, saya ternampak pembekal barang runcit menghantar berkotak-kotak bahan harian. Selain barang runcit tidak terkecuali barangan elektrik dan entah bermacam jenis barang lagi yang mesti diuruskan penghantar kurier seperti Poslaju dan syarikat logistik lain.

Kami pula memesan pelbagai jenis barang seperti sabun Breeze dan Maggi. Kuah kacang berapi, sambal Che Nor dan pes asam pedas. Saya memesan headphone di Shopee dengan harga diskaun.

Dan semestinya saya memesan buku daripada rakan penerbit. Belum habis baca semuanya. Tapi saya usahakan untuk membacanya.

Saya juga menerima bungkusan istimewa daripada mentor terjemahan. Tidak disangka mendapat bingkisan Ramadan dan Syawal daripada beliau. Semoga murah rezeki dan semestinya saya berterima kasih atas ingatan ini.

Saya tinggal di Johor Bahru. Ada bungkusan yang sampai cepat dan ada pula yang lebih seminggu baru tiba. Melihatkan bebanan dan pesanan yang meningkat dengan mendadak semasa PKP ini, dapat saya fahami kesibukan syarikat kurier. Aduan dan rungutan memang banyak sekali. Kiranya bernaasib baik apabila barang sampai mengikut masa yang munasabah. Kalau dari Lembah Klang ke Johor Bahru, anggaran dalam 3 hari itu biasa.

Pilih untuk tenang

Dalam keadaan lambakan barang, saya pilih untuk tenang sahaja. Penghantar kurier sebenarnya berdepan risiko jangkitan yang lebih tinggi berbanding kita yang duduk di rumah. Jadi, malas nak menyerabutkan fikiran, tunggu sahajalah. Lagi pula pesanan saya itu lebih kepada barang yang tidak mudah rosak. Tidak mengapalah jika lambat sedikit.

Selain pembelian online, sesekali saya keluar juga untuk membeli barang di pasar raya. Semasa PKP, tidak ramai yang pergi ke pasar raya. Saya suka. Saya boleh membeli barang dalam tempoh yang singkat. Bermula PKPB, semakin ramai keluar rumah dan bertambahlah umat manusia di kompleks beli-belah berhampiran rumah saya itu.

Walaupun PKPB membenarkan kita keluar dengan mengamalkan jarak sosial, pakai pelitup muka dan basuh tangan, nampaknya ada juga yang tidak berhati-hati. Pihak premis sudah meletakkan notis supaya ibu mengandung dan kanak-kanak tidak masuk ke pasar raya. Tapi masih lagi kelihatan ibu mengandung yang merisikokan diri untuk ke tempat yang ramai orang.

COVID-19 dan kelaziman baharu

Tidak sangka tahun 2020, begini kita akan meraikan Aidilfitri. Bagi keluarga besar saya, beberapa adik-beradik akan beraya di Lembah Klang dan saya serta ahli keluarga di sini akan beraya di Johor Bahru. Tanpa berziarah ke rumah jiran-jiran.

Kami juga sudah berpesan-pesan pada jiran tetangga untuk tidak datang ke rumah. Masing-masing meraikan di rumah masing-masing. Terpaksa menerima hakikat dan mementingkan kesihatan dan keselamatan diri pada masa yang sukar ini.

Oh ya, selain hal kesihatan. Sambutan raya ini juga menyebabkan ramai yang berhemah dalam berbelanja. Malahan ada juga yang baru sahaja mula bekerja. Sudah tentu pendapatan terjejas. Jadi, setujulah kita untuk tidak menyediakan juadah yang banyak. Apatah lagi, tidak ramai yang akan berada di kampung tahun ini.

Puasa dan Kuasa

Banyak pengajaran hidup daripada krisis yang berlaku akibat pandemik ini. Sebenarnya, kehidupan sederhana dan ringkas itu boleh dilakukan. Malahan, puasa di bulan Ramadan telah lama mengajar kita supaya merasai lapar dan dahaga yang sinonim dengan kesusahan. Namun kali ini, ia benar-benar menguji setiap lapisan masyarakat.

Ibadah puasa tahun ini dijalani secara ringkas, tiada terawih di masjid, tiada bazar Ramadan dan lambakan kuih raya. Namun, ujian yang besar juga dilihat apabila pemimpin masih lagi berebutkan kuasa.

Puasa nampaknya tidak dapat menjinakkan jiwa-jiwa yang gilakan kuasa. Itulah yang saya fikirkan. Kuasa boleh menjadikan manusia lupa diri dan akhirnya ia akan memakan diri sendiri. Kasihan sekali, jika sikap diri yang mengejar kuasa akan melenyapkan jasa pada suatu waktu dahulu.

Akhir

Catatan ini bercampur aduk. Tidak mengapalah. Hanya mahu menuliskan beberapa ingatan dalam menyambut Aidilfitri tahun ini. Kita harus bersedia dan menyedari virus yang menjadi punca COVID-19 ini masih wujud di sekitar kita, tidak nampak di mata. Boleh mengenai sesiapa sahaja. Adakah akan wujud kluster hari raya?

Walaupun kita rindu dengan orang di kampung seperti ibu bapa dan sanak saudara, haruslah berkorban sedikit demi keselamatan dan kesihatan bersama.

Selamat menyambut Aidilfitri buat semua pembaca. Semoga hari-hari yang kita lalui ini lebih baik.

Please follow and like us:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *