Umum

Raya Cara Kita – Kekalkan Jarak Jauh Tapi Dekat Di Hati

Aidilfitri serasa tak sempurna tanpa berkunjungan ke rumah jiran tetangga mahupun saudara-mara. Namun, itu yang perlu kita lakukan pada tahun ini. Sama seperti keluarga saya. Sebahagiannya berada di Lembah Klang dan kami berada di Johor Bahru.

Menjadi kebiasaan bagi tahun-tahun yang lalu untuk kami berkumpul di Johor Bahru. Tapi tidak kali ini. Nasihat untuk tidak berziarah seperti selalu mesti dipatuhi bagi mengurangkan risiko jangkitan COVID-19.

Masih lagi menyediakan juadah raya. Tidak banyak seperti biasa. Secukupnya untuk tiga keluarga yang meraikan di Johor Bahru. Kami berkumpul di rumah kakak saya. Masak lauk raya yang selalu kami nikmati seperti ayam sambal, sambal goreng dan lemak kacang mata hitam (black-eyed peas) dengan petai.

Lain-lain itu kuih raya yang masih di balangnya. Saya buat kek pandan gula melaka. Pada mulanya mahu beli sahaja kek di Secret Recipe. Akhirnya, saya mencuba resepi kek pandan yang sedap juga. Satu lagi kelainan yang belum pernah dibuat sebelum ini. Kek yang biasa kita nikmati selalunya ialah kek coklat atau kek buah atau kek lapis. Kali ini, kita makan kek pandan gula melaka sekali dengan frostingnya.

Pagi raya hanya bersolat di rumah. Siap dibacakan khutbahnya oleh anak saudara saya. Selepas itu berjanji untuk Zoom Meeting jam 9.30 pagi. Ini kalilah raya gaya milenia. Tidaklah susah. Kena sesuaikan setting dan pastikan berada dalam meeting yang ditetapkan.

Saya ingatkan macam kurang meriah juga dengan gaya milenia ini. Tapi sangkaan ini meleset sekali. Malahan, saling boleh memberi ucapan lewat paparan di Zoom Meeting. Tidak mengapalah.

Saya rasa berbaloi juga cara begini. Kadang-kadang situasi memaksa kita beradaptasi dengan sebaiknya. Bila difikirkan semula, keadaan ini tidaklah terlalu teruk. Jika sebelum ini terpaksa menempuh kesesakan jalan raya yang teruk semata-mata mahu berziarah raya. Kali ini, lebih lapang meraikan di rumah sendiri.

Sesekali menjalani keraian dengan cara yang berbeza bukan bermaksud terlerai ikatan silaturahim sesama kita.

Saya rasa lebih ringan dan lapang. Entah kenapa, kita sama-sama memahami tanggungjawab untuk kekalkan penjarakan. Kita dapat lebih fokus kepada ahli keluarga yang terdekat. Bagi saya, ia sudah mencukupi.

Buat rakan-rakan pembaca,

Selamat hari raya. Jaga diri dan kesihatan. Utamakan kebersihan dan berhati-hati apabila keluar ke tempat yang sesak dan sibuk. Pastikan pakai pelitup muka dan basuh tangan.

Sampai jumpa lagi dalam post akan datang.

Please follow and like us:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *